2942210
Έκρηξη στην ανάπτυξη..
Το ξέρατε ότι από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχει διαμορφώσει περίπου 1.000 τρισεκατομμύρια συνάψεις; Ο εγκέφαλος του βρέφους εξελίσσεται ραγδαία λόγω της πλαστικότητας του, δηλαδή της ικανότητας να προσαρμόζεται στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ένα παιδί δέχεται πλήθος ερεθισμάτων; Απλά γίνεται μία «έκρηξη» στην ανάπτυξη λόγω των ποικίλων ερεθισμάτων που δέχεται.
Η ανάπτυξη ενός παιδιού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που μπορούν είτε να διευκολύνουν είτε να εμποδίσουν την ανάπτυξη. Παρόλο που τα στάδια της ψυχοκινητικής ανάπτυξης είναι τα ίδια για όλα τα παιδιά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει το παιδί μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές διαφορές στον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι δεξιότητες εμφανίζονται με συγκεκριμένη σειρά, αλλά σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί. Κανένα παιδί δεν θα τρέξει χωρίς να περπατήσει, όπως κανένα παιδί δεν θα κάνει μία πρόταση του τύπου «μαμά θέλω νερό» χωρίς πρώτα να πει τη λέξη νερό κάθε φορά που διψάει. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα παιδιά έχουν τον χρόνο τους για το πότε ακριβώς θα αποκτήσουν μία δεξιότητα. Δεν υπάρχει παιδί που έχει ένα υγιές νευρικό σύστημα και δε θα περπατήσει ή δε θα μιλήσει. Απλά, άλλα παιδιά θα περπατήσουν στους 9 μήνες, τα περισσότερα στους 12 και κάποια στους 15 ή ακόμη και στους 18. Αντίστοιχα υπάρχουν παιδιά που στα τους 2 χρόνια μιλάνε κανονικά, σχηματίζοντας προτάσεις με τουλάχιστον 5 λέξεις, και άλλα που στην ίδια ηλικία μπορούν να πουν μόνο μερικές βασικές λέξεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Από τι εξαρτάται η ανάπτυξη του παιδιού μου; Η ανάπτυξη του κάθε παιδιού εξαρτάται από βιολογικούς παράγοντες (από τα γονίδια που θα κληρονομήσει) και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Στο ερώτημα αν γίνεται να βοηθήσει κάποιος ενήλικας στην ταχύτερη ανάπτυξη ενός παιδιού; Η απάντηση είναι Ναι γίΝΑΙται. Τα γονίδια σχετίζονται με τη φύση μας και σε αυτό εννοείται ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Όμως μπορούμε να παρέμβουμε στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εκπαίδευση του παιδιού. Για να επιτευχθεί λοιπόν η βέλτιστη ανάπτυξη στα παιδιά, απαιτείται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα και μια ισχυρή σχέση με έναν κύριο φροντιστή. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι το εξής ένα…. το ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Ωστόσο, το παιχνίδι μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές μορφές, όπως εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια, καθοδηγούμενο ή αυθόρμητο μιμητικό παιχνίδι, θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδια ψυχοκινητικής ή διερευνητική δραματοποίηση με αφορμή ένα παραμύθι. Όλες αυτές είναι εκπαιδευτικές μέθοδοι που έχουν ως βάση το παιχνίδι και τις οποίες μεθόδους θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε σε επόμενα άρθρα και βίντεο.
Ένας από τους βασικότερους τομείς της ανάπτυξης ενός παιδιού είναι η γνωστική αντίληψη, η οποία μπορεί να αξιολογηθεί με διάφορες δοκιμασίες όπως την κλίμακα της Ακοής και Ομιλίας της Griffiths. Η δοκιμασία αυτή σχετίζεται περισσότερο με το νοητικό δυναμικό του παιδιού. Αξιολογεί την ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται και να εκφράζει τη γλώσσα, να χρησιμοποιεί αρκετές λέξεις για να περιγράψει ένα αντικείμενο ή τη χρήση του, να περιγράφει εικόνες, να κατανοεί τη σημασία απλών ή και σύνθετων εννοιών.
Μερικά παραδείγματα δεξιοτήτων που μπορούμε να αξιολογήσουμε στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, είναι η επανάληψη προτάσεων με τουλάχιστον 6 συλλαβές. Η δεξιότητα αυτή (π.χ επανέλαβε την πρόταση ή πες μετά από εμένα την πρόταση «Η γάτα έχει ουρά») επιτυγχάνεται από τη μεγάλη πλειονότητα των παιδιών στην ηλικία των 2 ετών και 8 μηνών. Μία μεγαλύτερη πρόταση με 10 τουλάχιστον λέξεις (π.χ. αύριο έχω τα γενέθλια μου θα κάνω ένα φοβερό πάρτι) μπορεί να επαναληφθεί ακριβώς με την ίδια σειρά που την άκουσε από την πλειονότητα των παιδιών ηλικίας 4.8 ετών.
Η αναγνώριση των χρωμάτων σχετίζεται με τη γνωστική αντίληψη των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Στην ηλικία των 4 ετών ένα παιδί πρέπει να αναγνωρίζει τουλάχιστον 6 χρώματα, ενώ στην ηλικία των 6 ετών αναγνωρίζει τουλάχιστον 10 χρώματα. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί στην απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων δεξιοτήτων από πολύ νωρίς πρέπει να του δίνουμε συνεχώς ερεθίσματα. Πώς θα το καταφέρουμε; Αν ασχολούμαστε με το παιδί και παίζουμε μαζί του οργανωμένο παιχνίδι. Δεν είναι απαραίτητο να ξοδεύει κάποιος αρκετά χρήματα για να αγοράζει ακριβά παιχνίδια. Το σημαντικότερο είναι να ξοδεύει μόνο όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το παιδί του. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στον ποιοτικό χρόνο που πρέπει να περνάμε με τα παιδιά μας και τι είδους παιχνίδια θα πρέπει να παίζουμε μαζί τους και πως.
Το καλύτερο «καύσιμο» για να τρέχει η ανάπτυξη του παιδιού σας με γρήγορους ρυθμούς είναι το ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Περνάτε καθημερινά ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και ΝΑΙ γίΝΑΙται να το βοηθήσετε να φτάσει στο μέγιστο τον δυνατοτήτων του.
2942209
2931059