2939795
Bloom στη μάθηση. Εκπαιδεύοντας τις δεξιότητες πρακτικής αντίληψης
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν παιχνίδια και έχουν ως στόχο την ταυτόχρονη βελτίωση της κινητικής, συναισθηματικής, αλλά και γνωστικής ικανότητας του παιδιού, τότε επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η ολόπλευρη ανάπτυξη. Κατά τον Piaget (1967), το παιχνίδι αποτελεί μέσο απόκτησης γνώσης και δείκτη της γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού. Υποστηρίζει ότι ο χειρισμός των αντικειμένων που είναι μια κατάσταση νοητικής ικανότητας, εξυπηρετείται από το παιχνίδι, μέσω του οποίου το παιδί εξερευνά τον κόσμο. Έτσι, αρκετοί μελετητές εστίασαν στον τρόπο που επιδρά ένα πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής με βάση το παιχνίδι στην κινητική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική προσαρμογή και συμμετοχή του παιδιού.
Η κίνηση, και ειδικά το παιχνίδι, συμβάλουν στην ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων. Αναφέρεται, πως αν μία μαθησιακή διαδικασία διδαχθεί μέσα από το παιχνίδι, τότε τα παιδιά από παθητικοί δέκτες της γνώσης γίνονται ενεργητικοί παίκτες βελτιώνοντας στο μέγιστο δυνατό την ολόπλευρη ανάπτυξη τους. Η δράση και η αντίληψη είναι στενά συνδεδεμένες και σε αυτές βασίζονται οι γνωστικές διαδικασίες του ανθρώπου και ιδιαίτερα η πρακτική αντίληψη (Barsalou, 2008, 2003).
Όσον αφορά στην πρακτική αντίληψη, περιλαμβάνει δεξιότητες που φανερώνουν κατά πόσο ένα παιδί μπορεί να αντιληφθεί τους αριθμούς και τα μεγέθη, αλλά και το κατά πόσο μπορεί να επιλύει απλά καθημερινά πρακτικά προβλήματα, να κατανοεί βασικές μαθηματικές έννοιες όπως καταμέτρηση και σύγκριση μεγέθους, ποσότητας, ταχύτητας, αλληλουχίας, μήκους και ύψους. Επίσης αξιολογεί την ικανότητα του παιδιού να θυμάται τις ημέρες της εβδομάδας και να επαναλαμβάνει μετά από σένα διαφορετικούς αριθμούς με τη σειρά που τους άκουσε.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, έχει φανεί πως η μαθηματική (αριθμητική) γνώση, είναι συνδεδεμένη με την κίνηση, καθώς και ότι η κίνηση βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των αριθμών και των πρακτικών εννοιών (Fischer et al., 2011; Núñez & Marghetis, 2015). Ο συνδυασμός δραστηριοτήτων κίνησης με παιγνιώδη μορφή χρησιμοποιώντας τα παιδιά το ίδιο τους το σώμα για να μάθουν έννοιες όπως ψηλά-χαμηλά, μακριά-κοντά, ελαφρύ-βαρύ, πριν-μετά, γρήγορα-αργά μπορεί να τα βοηθήσει να αφομοιώσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα βασικές χωροχρονικές έννοιες που έχουν σχέση με την ικανότητα της πρακτικής αντίληψης.
Εξάλλου, είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε ότι η κατάκτηση της γνώσης δεν πρέπει να είναι μία μηχανική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, είναι κριτικής σημασίας να γίνεται προώθηση βιωματικών διαδικασιών με ενεργή συμμετοχή του μαθητή με στόχο την ελευθερία έκφρασης και δημιουργικότητας, την ανάληψη ευθύνης για την πορεία της μάθησης του, την ενίσχυση της φαντασίας και δημιουργικότητας του. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον σημαντικότερο στόχο της εκπαίδευσης ενός παιδιού…. Να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
2939813
2931059